Jak správně vařit čaj?

Ve Velké Británii je vaření čaje takřka obřad, který má přesně dané kroky, jakým způsobem se musí postupovat

U nás v České republice je čajová kultura do značné míry slabší, čemuž odpovídají i leckdy neuspokojivé výsledky. Jak správně vařit sáčkový čaj, aby se stal skutečným požitkem pro vaše chuťové pohárky?

Je nutné dodržet následující pravidla!

  • Sáček čaje je ideální pro šálek o objemu 2-2,5 dcl. Kvalitnější jsou sáčky z hedvábí, jež jsou čisté, jemné a na rozdíl od papírových do čaje nic nevylučují. Tvar sáčku čaje není přes různá tvrzení výrobců nijak podstatný.
  • Voda by měla být zahřátá na 100 °C jen pro černý čaj, zelený a bílý je nejlepší nechat louhovat při 80 °C. Zbylou vodu z konvice je nutné vylít, nikdy by se neměla znovu převařovat! Ideální je zalívat čaj zhruba minutu po vypnutí rychlovarné konvice.
  • Doba louhování by se také měla důsledně hlídat. Černý čaj si žádá 3-5 minut, zelený a bílý přibližně 3 minuty. Jestliže je člověk nedočkavý a tento čas zkrátí, nikdy se správné chuti nemůže dočkat. V opačném případě začnou do čaje pronikat třísloviny a hořkne. Nejhorší je, když se sáček nechává v hrnku po celou dobu.
  • Někteří lidé si čaj sladí, jiní ho dochucují mlékem nebo citronem. Na tom není nic špatného. Vždy by ale měli počkat, až bude hotový. Kupříkladu citron má schopnost celý proces louhování zastavit. Milovníci medu pak tím, že jej přidávají do příliš horkého čaje, ztrácí mnoho zdravých látek.

Příprava každého čaje má samozřejmě svá specifika:

  • Zelený čaj by měl být podáván v malých šálcích, kdy na jeden hrníček přijde jedna lžička čaje. Ideální je využít měkkou vodu. Ta se nechá po uvaření odstát, protože zelený čaj se má přelít horkou vodou o zmiňovaných 80 °C. Průměrná doba louhování je zhruba 1 minuta. Čaj by se měl slívat přes bambusové sítko.
  • Také u černého čaje se užívá čajová lžička na jeden šálek. Čaj by však měl být zalíván vodou o teplotě 100 °C, jinak se neuvolní všechny látky v čajových lístcích. Černý čaj se louhuje zhruba 2-6 minut. Ideální pro přípravu je balená neperlivá voda, která se vaří v kovové nádobě.
  • U sáčkového čaje platí, že se používá jeden na jednu porci čaje. Zde je nutné mít na paměti, že se tento čaj v podstatě ihned po zalití vylouhuje, z toho důvodu není nutné nechávat jej dlouho v nádobě.
  • Bylinkové čaje lidé rozhodně nepijí jen ze zdravotních důvodů, ale třeba i z těch preventivních. Jednodruhové nálevy mají navíc svoji specifickou chuť. Pro vaření jsou dobré skleněné či porcelánové konvice s vloženým sítkem, jež se po louhování, které je odvislé od druhů bylin, vyjmou. Čajové bylinné směsi by měly být uchovávány v suchu a temnu v dobře těsnicích sklenicích.
  • Pro přípravu zázvorového čaje je třeba lžíce čerstvého nebo čajová lžička sušeného zázvoru. Ten lze nastrouhat i nakrájet, přičemž je jednodušší ho pak vylouhovat, a to zhruba na pět minut. Když by se zázvor nechal ve vodě příliš dlouho, může mít projímavé účinky. Doporučuje se přidat citron nebo kapka medu.

Čaj by měl být obecně servírován v porcelánovém nebo skleněném nádobí. Vyvarovat se je nutné rozličných slitin nebo mědi, protože může dojít k úniku látek, které chuť čaje zkazí. Z té samé příčiny se nedoporučují ani kovové nádobky. Čaj je naopak možné pít z termosky nebo z termohrnku, měl by se tam ale přelívat až ve chvíli, kdy již je hotový. Přece si chcete pochutnat!

Pokud se vám nechce příprava čajů řešit, vyzkoušejte naše čajové kapsle a čajovary .