Jak správně skladovat kávu?

Pokud si libujete v popíjení lahodné kávy, jistě jste se již zamýšleli nad tím, jak správně uchovávat kávu, aby vydržela co nejdéle čerstvá. V následujících odstavcích si ukážeme, jak správně skladovat kávu a vyvrátíme největší mýty o kávě.

Skladování zrnkové a mleté kávy
Správné skladování kávy zásadně ovlivňuje životnost, aroma i charakteristickou chuť. Kávu doporučujeme skladovat ve vakuuovaných zapečetěných sáčcích nebo plechovkách. Čerstvou praženou kávu doporučujeme nakupovat v menších baleních, které dokážete rychle spotřebovat.
Kávě nejvíce ubližují tito dva činitelé – vlhkost a vzduch. V ideálním případě nekupujte namletou kávu – před každým vařením kávy si umelte dávku kávy, kterou ihned spotřebujete. Pokud jste pohodlní nebo nemáte mlýnek na kávu, uchovávejte mletou kávu v keramické či nečiré skleněné nádobě, u které lze vyčerpat vzduch. Pokud budete kávu skladovat týden a více, doporučujeme zvážení skladování kávy v mrazničce. V mrazničce uchovávejte kávu ve vzduchotěsné nádobě či sáčku (objem by měl korespondovat s objemem skladované kávy). Kávu, kterou jste jednou rozmrazili, znovu nezamrazujte, dochází pak ke snížení kvality. Co naopak nedoporučujeme, je skladování kávy v ledničce (kvůli vlhkosti).
 
Skladování kávových kapslí
Kávové kapsle jsou vhodné na delší skladování. Doba skladování je naznačena na obalu každého balení jako datum spotřeby. Káva v kapslích je hermeticky uzavřena v samotné kapsli, díky čemuž neztrácí aroma a původní chuť. Kávové kapsle doporučujeme skladovat v původních papírových krabičkách nebo v některém ze stojanů na kávové kapsle.
 
Skladování rozpustné kávy
Rozpustnou kávu doporučujeme uchovávat v chladu a suchu. Můžete ji ponechat v původním balení, v kterém jste ji zakoupili, není třeba ji přesypávat.