Jak vybrat čokokrémy?

V dnešním průvodci si ukážeme, jak správně vybrat oblíbené pomazánky z čokolády. Ukážeme si, že existují i jiné nečokoládové varianty, jak při výběru uspořit a jak mlsat zdravěji.

Hmotnost balení


Pokud čokokrém snídáte každý den a běžné vám balení vydrží několik dní, doporučujeme zakoupit větší 1 kg či dokonce 3 kg balení. Větší balení vám zaručí nižší cenu za přepočtený gram pomazánky. Nebudete navíc muset tak často chodit do obchodu pro novou pomazánku.

Obsah ořechů


Mezi nejoblíbenější čokoládové krémy patří ty, s obsahem lískových ořechů. Jednotlivý výrobci dávají do svých receptů různé množství ořechů. Pokud je zbožňujete, nezapomeňte se podívat na obal a vybrat si produkt s vyšším obsahem oříšků. Pozor si dejte na méně známé značky, které místo oříšků používají aroma. Bude-li mít výrobek 13 a více procent ořechů, má výrazně větší podíl, než ostatní produkty a budou tak pro vás ty pravé.

Obsah kakaa


Pokud není výrobek označený jako kakaová pomazánka, musí být ve složení jasně uvedeno procento kakaového prášku. Pokus si chcete dopřát čokokrém s vysokým obsahem kakaa, pečlivě si pročtěte složení.

Použitý rostlinný tuk


K výrobě většiny pomazánek se používá palmový olej. Ten je levný a při pokojové teplotě se neroztéká. Jeho nevýhodou je to, že obsahuje velké množství nasycených mastných kyselin, které zvyšují hladinu cholesterolu v krvi a tím přispívají k kardiovaskulárním onemocněním. Zákon bohužel výrobcům nenařizuje, aby jej ve složení výslovně uváděli.

Umělé barviva a konzervanty


Stejně jako u jiných potravin se u čokokrémů setkáváme s konzervanty a umělými sladidly. Pro zdravější mlsání se doporučujeme těmto látkám vyhnout.

 

Další varianty


Kromě kakaa a lískových oříšků (Nutella) se setkáváme i s dalšími příchutěmi. Mezi oblíbené patří například Lotus karamelová pomazánka, která se vyrábí z originálních karamelových sušenek Lotus. Zapomínat bychom neměli ani na oblíbené arašídové pomazánky (Walden Farms Peanut Spread).Zástupcem zdravějšího mlsání (MOLENAARTJE Carobella karobová pomazánka BIO)  je karobová pomazánka, která je vhodnou alternativou k čokoládě. Dále můžete pořídit mandlovou pomazánku, kokosový krém, pistácii, pastu z pražených sezamových semínek s medem, višně v čokoládě a spoustu jiných méně obvyklých příchutí.