Jak správně dávkovat prací prostředky

Dávkování pracích prostředků dodržujte. Vaše prádlo bude čisté a zároveň nezaplatíte víc, jak musíte. Ať už perete s gelem nebo práškem, naučte se dát jen tolik, kolik je potřeba.

Prací prášky, gely i aviváže se mohou prodražit, pokud je nedávkujete správně. Přestože je u nás koupíte velmi výhodně, i tak je důležité dávkovat podle instrukcí a ne jen podle pocitu. Ušetříte peníze a vaše prádlo bude čisté a svěží.

Kolik pracího prášku nebo gelu?

Nejdůležitější je sledovat etikety pracích prostředků. Většina značek uvádí prací dávku na 4 kg suchého prádla. Pravděpodobně nebudete prádlo před každým praním vážit (některé pračky to umí udělat za vás). Jednou si to ale vyzkoušejte, abyste už příště množství prádla odhadla. Jedna prací dávka se liší u značek podle koncentrace prací látky, většinou je mezi 80 až 120 g pracího prášku.

Samozřejmostí je, že se liší praní dětského oblečení od bláta nebo halenek do práce. I na to výrobci myslí a na etiketě vždy uvádějí stupně znečištění. U pracích gelů je dávka v rozsahu od 70 ml do 110 ml (podle stupně znečištění a koncentrace účinné látky).

Dodržujte také typ pracího prostředku na určité materiály. Vlnu perte jen v prostředcích na vlnu. Stejně tak byste neměli dlouhodobě prát tmavé prádlo prostředkem na bílé. Barvy vám postupem času vyblednou kvůli rozjasňovačům v prostředcích na bílé prádlo.

Na kolik praček mi prášek nebo gel vydrží

Pokud už máte odzkoušenou značku a jste s ní spokojená, vyplatí se kupovat maxi balení prášku. Velká balení začínají od 100 pracích cyklů, ale výjimkou nejsou i dvojnásobná balení. Počet pracích cyklů je jasně specifikovaný obrázkem koše s prádlem a číslem uvnitř. Berte to jako průměrný počet praček – bude záležet, jestli budete prát poloviční pračky nebo stále jen silně zašpiněné prádlo.

K většině pracích prostředků získáte dávkovač, dávkování bude o to jednodušší.

U pracích kapslí (vyperete s nimi 24 praček) to máte jednoduché. Dávkování není třeba, jen vhodíte kapsli do bubnu pračky a zapnete.

Na kolik mne vyjde praní jedné pračky?

Vypočítejme si to přímo na konkrétních příkladech:

1 pračka s Ariel Professional Color vyjde průměrně na 5,41 Kč.

1 vyprání s Persil Color gel vyjde v průměru na 4,92 Kč.

1 kapsle s Persil Duo-Caps Color s odraňovačem skvrn stojí 6 Kč.

Jak použít aviváž

Aviváž použijte po vyprání. Prádlo bude voňavé a měkké po vytažení ze skříně a nebude nabité statickou elektřinou. Vzpomene si, jak je nepříjemné, když se vám sukně lepí na punčochy? Použitím aviváže tomu zamezíte.

Aviváž vždy první zřeďte podle návodu a nikdy ji koncentrovanou nelijte na prádlo. Udělala by vám fleky.

Zkontrolujte si, jak prací prostředek vypadá

V pracím gelu byste neměla vidět hrudky ani usazeniny. Barva ani vůně nemá vliv na prací schopnosti, je to pouze estetická záležitost. Takže zelený gel nevypere víc než modrý gel. 

Jaký prací prostředek preferujete vy?