Jak vybrat kávovar na kapsle?

Každodenní zastávku v kavárně citelně poznáte v rozpočtu. A čas na mletí a nastavování kávovaru vám bere drahocenný čas. Řešením pro vás tak můžou být kávovary na kapsle.

Jak fungují

Jsou oblíbenými pomocníky nejen v domácnostech ale i firmách. A to díky jednoduchému ovládání. Kávovar používá speciální kapsle, které do něj vložíte, a přístroj se už o vše postará.

Každé výrobce prodává ke svému přístroji také své značkové kapsle. U většiny kávovarů jste tak odkázáni na jedinou řadu kapslí dané firmy. Kapsle se liší tvarem a do jiných přístrojů nepasují. Na trhu ale naleznete i více univerzální kávovary. Mezi ně patří např. Nespresso, Cremesso a Dolce Gusto, ke kterým jsou nabízeny levnější plnitelné kapslové systémy od dalších firem.

Technické parametry

U kapslových kávovarů se nenechte ovlivnit designem a podívejte se i na jeho funkčnost. Zaměřit byste se měli na tyto parametry:

  • Tlak čerpadla – obecně platí, že pro kvalitnější kávu je lepší vyšší tlak. Dolce Gusto Piccolo má např. tlak 15 barů, Capsletto TIME Black je vybaven čerpadlem s tlakem 19 barů.

  • Velikost nádržky na vodu – u často vytížených přístrojů nechcete stále naplňovat nádržku. Proto vybírejte ty s větším objemem. Objem nádržky se pohybuje u těch nejmenších přístrojů od 0,6 l po ty největší kávovary jako Krups KP 5010 Nescafé Dolce Gusto Circolo s nádržkou 1,3 l.

  • Hmotnost kávovaru – nejmenší kapslové kávovary váží okolo 2 kg, ty největší do 4 kg.

  • Automatické čištění a odvápnění – nesmíte zapomenout jednou za čas propláchnout vnitřní části kávovaru, aby nedocházelo k ukládání vodního kamene. Některé přístroje to udělají za vás.

  • Šetřete energii – po jak dlouhé době nečinnosti se kávovar uvede do stavu stand-by? Jaký má příkon?

Kolik stojí šálek kávy

Cenu jednoho šálku si můžete lehce vyčíslit z ceny sady kapslí. Částka, kterou zaplatíte za jednu kávu se pohybuje v rozmezí od 7 do 13 Kč v závislosti na tom, jestli si připravujete espresso nebo jeho mléčné varianty. Kapsle se prodávají od 10 kusů. Výjimkou nejsou i sady 100 kusů, které pak vychází levněji.

 

Výhody kávovaru na kapsle

Mezi nesporné výhody je jejich jednoduchá obsluha. Zvládne ji každý. Dále je to rychlost přípravy kávy, protože vložení kapsle do zásobníku, zapnutí kávovaru a vložení hrnku pod trysku zabere pár vteřin.

Kávovary umí více než jen espresso. Můžete připravit oblíbené cappuccino, latte a další kávové speciality. Výjimkou nejsou ani kapsle na čaj.

Na trhu jsou dostupná různá designová i funkční provedení, ze kterých si vybere opravdu každý.

 

Nevýhody kávovaru na kapsle

Každá věc má své slabé stránky. U kapslových kávovarů to je např. nemožnost připravit dvě kávy na jednou. Stejně tak nepřítomnost parní trysky pro manuální našlehání mléka. Tyto funkce jsou dostupné pouze u nejluxusnějších variant jednotlivých značek.

Není vhodné používat tento typ přístrojů na místech s velkou vytížeností. To se může dost prodražit. Již jednou zmíněnou nevýhodou je, že jste většinou omezeni výběrem značky přístroje na jeden typ kapslí.

Neměli bychom pominout ani ekologickou zátěž. Plastový obal jednorázových kapslí se po použití vyhazuje.

 

Jak si vybrat ten správný kávovar na kapsle

Oproti pákovým kávovarům jsou ty kapslové vhodné pro všechny, kteří se nechtějí zdržovat přípravou. Podívejte se také, na kolik vás přijde jedna kávu od daných značek. Přístroj není tak drahý jako ostatní typy kávovarů, ale samotnými kapslemi se může vaše denní káva velmi prodražit.

Nabízí firma typ kávy, který si rádi dopřáváte? Před koupí si tyto otázky projděte a vyberte si ten správný model pro vás.

 

Prohlédnout kávovary na kapsle za nejlepší ceny >>