Jak našléhat mléko do kávy?

Každý, kdo má alespoň trochu rád kávu ví, že espresso, capuccino či latte se neobejdou bez skvěle našlehaného mléka. Když si připravujeme kávu doma, tak většinou neřešíme, jakým způsobem do ní dáváme mléko. Prostě ho otevřeme a nalijeme. V kavárně se pak divíme, proč mají vlastně lepší kávu než my doma. Je to právě kvůli špatnému podávání mléka. Jak si doma připravit espresso jako z Vaší oblíbené kavárny? To se dozvíte v následujícím článku.

Jaké mléko použít?

Nejvhodnějším mlékem je to plnotučné. Aby chuť kávy i pěny byla opravdu skvělá, je potřeba, aby mléko mělo vysoký obsah tuků a bílkovin. Pokud zvolíte polotučné mléko, samozřejmě pěnu také vyšleháte, ale bude to pro Vás složitější a zdlouhavější. Navíc pěna nebude tak lahodná jako z plnotučného mléka. Pro šlehání je zcela nevhodné nízkotučné mléko, z něj pěnu neuděláte ani kdybyste se rozkrájeli.

Nezapomínejte také na perfektní stav kávovaru. Přečtěte si náš článek radící, jak odvápnit kávovar.

Způsoby, jak mléko našlehat

Možnosti, jakým způsobem mléko našlehat máte v podstatě tři a to pomocí ručního napěňovače, elektrického napěňovače a trysky na kávovaru. Který způsob je nejlepší záleží na Vašem vkusu, ale nejjednodušší je šlehání pomocí napěňovače.

Šlehání pomocí ručního napěňovače není nijak složité, stačí stlačit píst a během pár chvil máte vytvořenou lahodnou pěnu do Vašeho espressa. Elektrický funguje v podstatě na stejném principu, ale je dražší. Můžete také použít šlehač na mléko, který je na baterie, ale počítejte s tím, že šlehání bude trvat delší dobu.

Posledním a nejčastějším způsobe je šlehání mléka pomocí trysky. Tento způsob je používán v mnoha kavárnách. Tryska je součástí kávovaru, takže příprava lahodné kávy je ještě jednodušší. I když to vypadá snadně, tak i šlehání pomocí trysky má svá pravidla. Nejprve si vezměte nerezovou konvičku, kterou naplňte do poloviny mlékem. Jak konvička, tak i mléko byste měli před použitím nechat alespoň 20 minut v lednici. Zapněte trysku a hlídejte teplotu mléka. Jakmile ho budete mít vyšlehané, tak párkrát bouchněte s konvičkou o stůl, abyste odstranili bublinky.

TIP: Pro hlídání teploty mléka si nemusíte pořizovat teploměr. Stačí, když vezmete konvici do ruky a ve chvíli, kdy už jí neudržíte chvilku v ruce, tak má teplotu 60 stupňů a pěna je hotová.

Nejčastější chyby při šlehání mléka

  • Zvuk trysky není jemný a příjemný. Znamená to, že přístroj není dostatečně pročištěn.
  • Mléko se uvaří. Mléko nesmí projít varem! Káva by nám nechutnala a mohlo by nám být nevolno. Ideální teplota mléka je 65 stupňů.
  • Konvičku držíte nerovnoměrně se stolem/deskou. Poznáte to tak, že zvuk trysky bude nepříjemně pískat a mléko se vlastně vůbec nezačne šlehat